Fn

Tause om støtte fra diktaturer

Norske diplomater var på stemmefiske i 23 diktaturer for å sikre Norge den gjeve plassen i FNs sikkerhetsråd:

VALGKAMPTURNÉ: De fargede landene i kartet er de 70 statene norske utsendinger reiste til i perioden 2016-2020, og der hovedformålet med reisen var å fremme Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Fargene indikerer landenes rangering på The Economists demokratiindeks fra 2019: 12 av landene er rangert som et fungerende demokrati (grønn). 16 er rangert som et delvis fungerende demokrati (gul). 13 er rangert som et «hybridregime» (oransje). 23 er rangert som autoritære (rød). Seks av landene, i hovedsak små øystater, er ikke rangert på indeksen. VALGKAMPTURNÉ: De fargede landene i kartet er de 70 statene norske utsendinger reiste til i perioden 2016-2020, og der hovedformålet med reisen var å fremme Norges kandidatur til FNs sikkerhetsråd. Fargene indikerer landenes rangering på The Economists demokratiindeks fra 2019: 12 av landene er rangert som et fungerende demokrati (grønn). 16 er rangert som et delvis fungerende demokrati (gul). 13 er rangert som et «hybridregime» (oransje). 23 er rangert som autoritære (rød). Seks av landene, i hovedsak små øystater, er ikke rangert på indeksen.

I går tok Norge offisielt sete i FNs mektige sikkerhetsråd. Her har Norge plass som et av de ikke-faste medlemmene fram til utgangen av 2022.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Politikk

Bolig

Krever at regje­ringen tar grep om Airbnb

Valg 2025

KrFU-lederen vil slutte å «holde hender» med Venstre

Gaza-krigen

Verdens kristne kritiserer Israels Gaza-krig stadig skarpere. En brutalitet som sjokkerer, sier Borg-biskop Kari Alvsvåg. Norsk kirke-grasrot forventer likevel mer.