Ådne Feiring, redaktør i Radio Nova og deltaker på Klassekampenakademiet
Jeg fikk et gavekort av en venninne. Et hun hadde fått i gave, men ikke fått brukt selv. Det var på floating, en voksende trend på velværemarkedet, skal vi tro reklamen.
Erindring: «Hjemsøkelse» er en uforlignelig roman fra en like
Even Teistung
LINJER: Jenny Erpenbecks nyeste roman på norsk, «Hjemsøkelse», viderefører temaene tid og minne fra hennes tidligere bøker. FOTO:ANNIKEN C. MOHR Klassekampen
Jenny Erpenbeck
Hjemsøkelse
Litteratur
Oversatt av Ute Neumann
Forlaget Oktober 2020, 176 sider
«J-e-g v-e-n-d-e-r h-j-e-m» skriver Forfatterinnen, en av de mange karakterene som vandrer inn og ut av Jenny Erpenbecks roman «Hjemsøkelse». Hva betyr så det? Et hjem er i utgangspunktet en materiell ting: Et rom forbehold den som bebor det, vegger og tak. Men det er i likeså stor grad, for Forfatterinnen, kommunist og tidligere flyktning fra forfølgelse i sitt eget hjemland, et abstrakt begrep, «hjem», som peker rett inn til noe helt sentralt i menneskenes liv: et vell av kulturelle forestillinger, minner, tradisjoner, materielle og sanselige fenomener som knytter direkte an til erfaringen av tilhørighet, kjærlighet, identitet og historie – grunnleggende kategorier for hvordan et menneske forstår både seg selv og samfunnet det lever i.