Dagboka

Monarki

Eg forstår det pragmatiske argumentet at kongefamilien, i alle fall gjennom dei tre kongane vi har hatt det siste hundreåret, har gjort mykje godt for å halde det norske samfunnet samla. Frå kong Haakon som sa at «jeg er også kommunisternes konge» då Noreg fekk ei revolusjonær arbeidarpartiregjering i 1928, til trikketuren til kong Olav under oljekrisa i 1973 (det var forresten eit PR-stunt) og den alltid joviale kong Harald med vitsar og godvilje.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Dagboka

Kaffe

Det hender jeg tar meg sjøl i å tenke, eller si, at jeg setter pris på en «ærlig kopp med kaffe». Hva i all verden skal det bety? At jeg digger kruttsterk kaffe i en robust kopp med svær hank, laga på en sliten, men trofast Moccamaster på f.eks. et kommunalt sykehjem? Ja, det er det det betyr. Hvem er det jeg prøver å lure? Kaffekoppen jeg har lært meg å sette aller mest pris på, er gjerne uten hank og fylt med fruktig kaffe fra en spesifikk region, og man skal helst vente til den er litt lunka for å smake den på riktigst mulig måte. Attpåtil har en eller annen jævel klart å overbevise meg om at denne kaffekoppen er mer etisk, at bonden får bedre betalt, at den produseres med mindre utslipp, og at jeg, med mine 20–50 kroner, derfor kan utgjøre en slags forskjell i den så enorme og håpløse globale kapitalismen – ved å kjøpe meg en uærlig kopp fruktig kaffe, gjerne uten hank. Fatter’n sier jeg har blitt en kaffesnobb. Og det er jo sant. Når jeg sitter der og dagdriver på min faste hippe, litt minimalistiske kafé er jeg en karikatur av den litt bortskjemte kulturmiddelklassen i storbyen.

Andre

Hadde «Andre» vært ett parti, ville det vært over sperregrensa. «Andre» fikk en oppslutning på 6,1 prosent på en måling utført av Opinion for Alltinget og ABC Nyheter i forrige uke. Gjennomsnittet på målingene i juni viser 4,1 prosent, ifølge nettstedet Pollofpolls. Det er en økning på 0,5 prosent fra forrige stortingsvalg. Håper du på rødgrønn seier 8. september, er oppslutningen om «Andre» godt nytt. Småpartiene henter flest borgerlige velgere, sa Johan Giertsen i Pollofpolls til Vårt Land nylig.

Kaos

Regjeringens vedtak om å gjøre et utvalg ferjestrekninger gratis var nok godt tenkt, men har endt opp med konflikt og kaos. Det har blitt flere turister til kommuner som Hasvik, Værøy og Røst. Allerede i mai sa kaptein Asbjørn Krogh til Lofotposten at han gruet seg til sommeren. Han forventet køer og lang ventetid på sin strekning Bodø-Moskenes-Værøy-Røst. Cirka 600.000 turister skal besøke Lofoten denne sommeren. Deler av sambandet er gratis, men med taktisk av- og påkjøring kan hele reisa koste null kroner. Nå dominerer turistene og deres bobiler ferjestrekninger i blant annet Lofoten, Troms og til Sørøya i Finnmark.