Essay

Verdens­for­bed­rerne

Jeg nekter å kansellere min mors økologiske kokebøker.

Brun mat: Oppskriftene i 1970-tallets vegetarkokebøker var ofte kjedelige, men kunne likevel peke inn i de alternative tankesystemene til den verdensforbedrende venstresida. Et halvt århundre seinere knytter alternativbevegelsen stadig sterkere bånd til ytre høyre. Foto: Luis Lemus, Condé Nast/Getty Images Brun mat: Oppskriftene i 1970-tallets vegetarkokebøker var ofte kjedelige, men kunne likevel peke inn i de alternative tankesystemene til den verdensforbedrende venstresida. Et halvt århundre seinere knytter alternativbevegelsen stadig sterkere bånd til ytre høyre. Foto: Luis Lemus, Condé Nast/Getty Images

De var brune, falmede og så ut som om de ikke hadde blitt åpnet på mange år. En gang rundt år 2000 fanget de min interesse. Jeg hadde bestemt meg for å bli vegetarianer, og lurte på om det fantes inspirasjon å hente i noen 1970-tallspocketer i min mors bokhylle, som handlet om økologisk mat og det makrobiotiske kjøkken.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Kultur

Grillpraten

Forfatter Levi Henriksen er aktuell med ny roman og ei bok om Åge Aleksan­dersens sanger. Han bruker grillen for å varme opp til høstens lanse­ringer.

Leseliste for vår tid

Stadig større deler av samfunnet vårt blir styrt av algoritmer. Hannah Fry forsøker å vise oss hvordan vi kan vinne tilbake kontrollen.

Medier

Meta mater sin KI-modell med brukernes private meldinger. KI-forsker kaller datainn­sam­lingen «ondskaps­full».