DebattKrf

Kristelig magemål

Valgkarusellen snurrer ufortrødent videre. Friske utspill står i kø. I Klassekampen 17. juli forkynner Handle Rasmus Bjuland, ungdomsleder i Kristelig Folkeparti, at partiet gjerne kan regjere uten Venstre, men heller med Frp. Ja vel, nei.

Du må være abonnent for å lese denne artikkelen

Debatt

Surrogati

Bere-mor fortener betre

I Klassekampen 16. juli skriv Sunniva Yndestad om «surrogati-industrien». Først retorikken: Surrogati tyder ‘(dårlig) erstatning’, jamfør Bokmålsordboka. Norsk ‘surrogati-mor’ og ‘surrogat-barn’ ligg langt unna sakleg ordbruk og er lite å sjå i politisk debatt ute i Europa. I Frankrike er det ikkje brukt i det heile – ordet er ‘mère porteuse’ (‘bere-mor’; ho som ber fram barnet). Barnet blir berre omtalt som ... ‘barnet’; eit barn er eit barn.

Israel

Israel-apologeten Morten Traavik

Morten Traaviks følelsesladede «reisebrev» fra besøk hos gamle venner i Israel i Klassekampen 15. juli er prototypen på normalisering av det perverse. Den kunne vært skrevet av Israels propagandakontor. Han setter «apartheid­staten» i gåseøyne, han skriver at palestinere i Israel har samme rettigheter som andre borgere («bortsett fra militærtjenesten»). Han beskriver folkets triste skjebne slik: «Alle israelere, fra legendenes Massada til badebyen Eilat i sør, lever under en himmel som når som helst kan fylles av prosjektiler av alle størrelser og kalibre fra absolutt alle himmelretninger». Israel er «kringsatt av fiender», som alle gode nordmenn kan identifisere seg med, antyder Traavik. Nei, Israel er ikke Norge i 1940.

Innkjøpsordningen

Kultur­rådet og sakprosaen

Kulturrådet har samme ønske som forlag og forfattere: Flere sakprosabøker bør kjøpes inn og gjøres tilgjengelige for lesere i alle landets folkebibliotek. Klassekampens artikkel 15. juli tar utgangspunkt i årsrapporten Kulturrådets vurderingsutvalg for sakprosa for voksne har skrevet om 2024. I den sier utvalgsleder Trine Hamran at en del forlag kunne gjort en grundigere jobb med bøkene før utgivelse. Dette bør ikke sjokkere noen. Det er påpekt før av både Kulturrådet, kritikere og andre. I rapporten kan en ellers lese at Kulturrådet i fjor kjøpte inn 124 sakprosatitler som ble sendt til alle landets folkebibliotek.